Tamagoči igračka

Igrica Tamagotchi

Tamagotchi, portmanteau od japanskih riječi “tamago” (jaje) i “uotchi” (sat), ručni je digitalni ljubimac koji je osvojio srca milijuna diljem svijeta. Stvorili su ga Akihiro Yokoi iz WiZ-a i Aki Maita iz Bandaija, Tamagotchi je prvi put predstavljen svijetu 23. studenog 1996. u Japanu, označavajući početak kulturnog fenomena. Ovaj se članak bavi bogatom poviješću, mehanikom igranja, dodatnim značajkama, raznim izdanjima i dugotrajnim utjecajem Tamagotchija.

Povijest i porijeklo

Godine 1996. Aki Maita i Akihiro Yokoi osmislili su ideju o Tamagotchiju, čime su 1997. godine osvojili prestižnu Ig Nobelovu nagradu za ekonomiju. Dizajn likova započeo je kao heta-uma (popularan stil u tinejdžerskim časopisima) prije nego što je evoluirao u pikselnu umjetnost koji bi definirao ikonička stvorenja. U početku zamišljen kao ručni sat, Tamagotchijev dizajn u obliku jajeta je odabran, vjerojatno pod utjecajem popularnosti kućnih ljubimaca reptila poput zmija u to vrijeme.

Igranje

Nakon aktivacije, na ekranu se pojavljuje jaje iz kojeg se na kraju izleže mali ljubimac. Kućni ljubimac prolazi kroz različite životne faze, uključujući Bebu, Dijete, Tinejdžera, Odraslu osobu i Posebnu, s tim da neki modeli imaju i stariju fazu. Postupci igrača određuju rast, sreću i opću dobrobit ljubimca. Posljedice zanemarivanja, starosti, bolesti, pa čak i predatori u pojedinim verzijama mogu dovesti do smrti ljubimca. Igranje uključuje upravljanje mjeračima Hunger, Happy i Training, s varijacijama na različitim Tamagotchi modelima.

Dodatne mogućnosti

Nedavni modeli uveli su koncept Gotchi bodova kao valute u igri, koja se zarađuje igranjem igrica i koristi za kupnju raznih predmeta za virtualnog ljubimca. Značajke povezivanja, kao što je infracrvena komunikacija, omogućuju igračima da povežu svoje uređaje, stvaraju prijateljstva, igraju igre, razmjenjuju darove, pa čak i olakšavaju brakove između virtualnih kućnih ljubimaca. Brak i obiteljska dinamika, briga o potomcima i uvođenje “obitelji” ili “grupa” karaktera dodaju dubinu igrivosti.

Izdanja

Tijekom godina, Tamagotchi je doživio brojne verzije i posebna izdanja, a lik maskote “Mametchi” postao je sinonim za franšizu. Prodaja je naglo porasla s 400 000 jedinica 1996. na više od 83,73 milijuna jedinica do ožujka 2021. Članak daje pregled značajnih izdanja, uključujući inovativni Tamagotchi Pix s ugrađenom kamerom.

Utjecaj i nasljeđe

Tamagotchi se pojavio kao kulturni fenomen kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, zadivljujući maštu ljudi diljem svijeta. Bandaijev stalni uspjeh s Tamagotchijem, brojne suradnje i posebna izdanja potvrđuju njegovu trajnu ostavštinu. Lik maskota “Mametchi” ostaje ikona, a Tamagotchi i dalje zauzima posebno mjesto u srcima onih koji su odrasli s ovim virtualnim suputnicima.

Od svojih skromnih početaka 1996. do danas, Tamagotchi je ostavio neizbrisiv trag u popularnoj kulturi. Njegova evolucija, inovacije igranja i kulturni utjecaj učvrstili su njegovo mjesto bezvremenskog klasika. Dok Bandai nastavlja istraživati nove granice s Tamagotchi franšizom, ljupki digitalni ljubimac ostaje simbol nostalgije i radosti za generacije prošle, sadašnje i buduće.

Izvor fotografije: https://jeftini-top-proizvodi.com/proizvod/tamagotchi-elektronicki-digitalni-ljubimac/