Kolagen i sirutka

Kolagen i sirutka su dva najvažnija suplementa koja možete uzimati, pogotovo ako ste žensko a danas su vam dostupni u svim online ljekarnama. Pokazalo se da oba imaju značajan utjecaj na vašu kožu, kosu i nokte, kao i na vaše cjelokupno zdravlje kako starite. Međutim, oni se također prilično značajno razlikuju u tome što rade i kako to rade, stoga je važno razumjeti njihove razlike prije nego što odlučite koji je dodatak ispravan za vas. Počnimo s kolagenom!

Koja je razlika između kolagena i proteina sirutke?

Nije tajna da su proteini bitan dio svake zdrave prehrane. U stvari, unos dovoljno proteina jedan je od, ako ne i najvažniji faktor u gubitku težine i dobivanju mišića. Bilo da želite dobiti mišićnu masu ili izgubiti masnoću, istraživanja su pokazala povezanost između niskog unosa proteina (manje od 1 grama po kg tjelesne težine) i loših rezultata. Što kolagen u odnosu na sirutku čini toliko različitim? Obje su bogate proteinima, ali što ih drugo čini boljim jedno od drugog? Evo 3 razlike zbog kojih je rasprava o kolagenu i sirutki žestoka: okus, cijena i prednosti.

Mogu li pojačati proizvodnju kolagena?


Kolagen se često naziva našim vezivnim tkivom, što mu daje ključnu ulogu u održavanju naše kože, kose, zglobova, mišića, kostiju, tetiva, hrskavice i krvnih žila. Kako starimo ili ako imamo određena kožna oboljenja kao što su akne ili psorijaza, proizvodnja kolagena se usporava. Postoji nekoliko načina da prirodno povećate razinu kolagena kako biste svoju kožu održali zdravom, sjajnom i bez bora. Na primjer: jesti više lisnatog povrća; dobivanje dovoljno cinka; korištenje lokalnih sredstava kao što je retinol (aka vitamin A); dovoljno spavati; nošenje kreme za sunčanje svaki dan.

Što uzrokuje usporavanje proizvodnje kolagena?

Postoji nekoliko problema koji mogu dovesti do nedostatka proizvodnje kolagena. Međutim, jedan od njih vam vjerojatno uzrokuje više problema nego što mislite. Prirodno stanjivanje kože kako starimo nešto je što jednostavno očekujemo da će se dogoditi. Međutim, moguće je boriti se protiv opuštanja i bora dodavanjem kolagena natrag u svoju prehranu. Možda mislite: zašto moje tijelo prirodno ne proizvodi dovoljno? Pa, ovdje je u igri nekoliko stvari. Kao prvo, određeni lijekovi koji razrjeđuju vašu krv ili se metaboliziraju na način koji ih čini tanjim inhibiraju zdravu proizvodnju kolagena. Također, pokazalo se da pušenje cigareta inhibira zdravu proizvodnju kolagena – što ima smisla ako razmislite o tome jer pušenje iscrpljuje kisik iz vaše krvi.

Koliko vrsta kolagena postoji?

U našem tijelu postoji preko 24 različite vrste kolagena. Vezivno tkivo nalazi se posvuda u našim tijelima, a više od trećine čini kolagen. Imamo specifične vrste kolagena na određenim mjestima: hrskavica, tetive, koža… svi su specijalizirani za obavljanje određenih funkcija. Štoviše, mi zapravo stvaramo nove vrste kolagena tijekom života; kako starimo, stvaramo manje kolagena tipa I (također poznatog kao crveni), ali više tipa III (poznatog kao bijeli). Tako naša tijela održavaju elastičnost čak i dok starimo. Kolagen se također može uzimati kao dodatak – pogotovo ako ste žensko – kako bi vaše tijelo bilo zdravo dugo u starosti.

Što je s veganskim kolagenom?

Kolagen nije samo za mesojede. Čak i na veganskoj prehrani postoji mnogo namirnica koje sadrže kolagen. Na primjer, voće kao što su jabuke, kruške, ananas, grejp i naranče sadrže velike količine kolagena i treba ih redovito konzumirati kako bi se pomoglo u borbi protiv starenja. Osim voća, povrće također sadrži kolagen uključujući blitvu, špinat, peršin i zelje gorušice. Dva uobičajena sastojka u veganskoj prehrani ključna su za stvaranje kolagena: grah i smeđa riža. Grah sadrži obilje vitamina E koji pomaže u stvaranju zdrave kože povećavajući prirodnu proizvodnju kolagena kako biste izgledali mlađe nego ikad prije! Riža sadrži velike količine cinka protiv starenja koji je neophodan u sprječavanju stvaranja bora kako starite.

Mito o kolagenu

Kolagen je samo još jedan proteinski prah – Kolagen se zapravo sastoji od malih proteina zvanih peptidi koje vaše tijelo ne može probaviti. Budući da ih vaš probavni sustav ne može razgraditi, neprobavljeni prolaze kroz crijeva i ulaze u krvotok gdje mogu pomoći popraviti oštećeno tkivo na mjestima poput kože, zglobova, tetiva i mišića. Mnogi ljudi misle da će kolagen, budući da je protein, imati kredast ili pješčan okus. Ovo nije nužno istina! S novim okusima koji izlaze svake godine, postoji mnogo opcija za dobivanje dnevne doze kolagena bez da morate gušiti nešto u čemu ne uživate

Similar Posts