Prednosti neurofeedbacka

Naziv neurofeedback može se činiti tajanstvenim, ali sama praksa ima mnoge dobrobiti za vaš um i tijelo. Bilo da patite od kroničnog stresa ili depresije ili jednostavno želite poboljšati svoje pamćenje i kognitivne sposobnosti, neurofeedback može biti odgovor na vaše probleme – bez ikakvih jakih lijekova! Evo samo nekoliko načina na koje neurofeedback može koristiti vama i vašem mentalnom zdravlju.

Što je neurofeedback?

Neurofeedback je vrsta biofeedbacka koja koristi moždane valove za pružanje povratnih informacija o mentalnom stanju osobe. Koristi se da pomogne ljudima da nauče kontrolirati svoje misli i emocije. Neurofeedback se pokazao učinkovitim u liječenju stanja poput ADHD-a, anksioznosti i depresije. Također može pomoći poboljšati kognitivne funkcije i povećati fokus i koncentraciju. Kao alternativni tretman za ozljede mozga, neurofeedback se pokazao korisnim u procesu rehabilitacije.

Dostupno je mnogo različitih vrsta neurofeedbacka, uključujući slušne, vizualne i dualne hemisfere. Svaka metoda daje povratnu informaciju različitom dijelu mozga. Dvije najčešće metode su alfa i beta trening, koji uče sudionike kako povećati ili sniziti svoje razine ove dvije frekvencije. Alfa trening se uglavnom koristi za opuštanje, dok beta trening pomaže koncentraciji.

Koje su prednosti?

Neurofeedback je vrsta biofeedbacka koja koristi moždane valove za pomoć pri reguliranju raspoloženja i ponašanja. Neinvazivan je i ima malo nuspojava. Neurofeedback se pokazao učinkovitim u liječenju stanja poput ADHD-a, anksioznosti, depresije, migrena i poremećaja spavanja. Također može pomoći poboljšati kognitivne funkcije, povećati fokus i koncentraciju te smanjiti stres. Iz tih razloga, neurofeedback terapija se smatra jednim od tretmana koji najviše obećavaju za djecu s poremećajem iz spektra autizma (ASD). Međutim, postoji nekoliko visokokvalitetnih studija o njegovoj učinkovitosti. Nedavna studija otkrila je da iako nije bilo značajne razlike između neurofeedback tretmana i skupine za kontrolu pažnje među sudionicima bez ASD-a, oni s ASD-om koji su primili neurofeedback bili su u mogućnosti održati višu razinu pažnje tijekom zadataka od onih koji ga nisu primili. Ova otkrića obećavaju daljnja istraživanja o tome kako ovaj tretman može koristiti osobama s autističnim spektrom ili onima koji pate od drugih neuroloških poremećaja poput epilepsije ili traumatske ozljede mozga (TBI). Važno je napomenuti da količina poboljšanja koju prijavljuju pacijenti varira ovisno o njihovom stanju i osobnim potrebama.

Kako funkcionira neurofeedback?

Neurofeedback je vrsta biofeedbacka koja koristi moždane valove za pružanje povratnih informacija o mentalnom stanju osobe. Cilj je pomoći osobi da nauči kontrolirati vlastite moždane valove kako bi poboljšala svoje mentalno stanje. Jedna teorija koja stoji iza neurofeedbacka je da pomaže ljudima kontrolirati dijelove svog mozga koji nisu pod voljnom kontrolom i mogu biti odgovorni za emocionalne reakcije ili simptome kao što su depresija, anksioznost ili poremećaj pažnje. Dokazano je da neurofeedback smanjuje simptome nekih poremećaja, ali za druge nema dovoljno dokaza.
Pregled iz 2012. otkrio je poboljšanja u svim aspektima ADHD-a (poremećaj nedostatka pažnje/hiperaktivnosti) bez ozbiljnih nuspojava liječenja.

Studija iz 2013. pokazala je da također može smanjiti impulzivnost i hiperaktivnost kod djece s Tourettovim sindromom, nasljednim neurološkim poremećajem koji uzrokuje tikove i druge fizičke pokrete bez ikakve namjere. Djeci koja su sudjelovala u ispitivanju dano je 10 seansi po 40 minuta tijekom šest tjedana. Otprilike polovica pokazala je klinički značajno poboljšanje nakon terapije, dok su oni koji su sudjelovali prije imali manje poboljšanja od onih koji to prije nisu učinili.

Drugo istraživanje pokazalo je poboljšanja među odraslim osobama koje imaju poremećaj iz autističnog spektra, sa sudionicima koji su primili 20 sesija tijekom tri mjeseca što pokazuje prosječno smanjenje od 18% u mjerama kao što su pozornost i društvene vještine nakon terapije. Rezultati su obećavajući i obećavaju onima koji se suočavaju s ovim stanjima, ali potrebno je provesti više istraživanja kako bi se utvrdilo može li ova terapija postati dugoročno rješenje.

Similar Posts