Pulsni oksimetar

Pulsni oksimetar je uređaj koji se koristi za mjerenje razine kisika u krvi. Također poznat kao oksimetar, pulsni oksimetar ili periferni oksimetar, koristi svjetlo s dvije različite valne duljine (crvene i infracrvene) kako bi odredio koliko kisika vaše crvene krvne stanice nose u krvotoku u bilo kojem trenutku.

Zašto trebate znati razinu vašeg pulsa?

Pulsni oksimetar (koji se naziva i SpO2) mjeri koliko kisika ima u krvi tako što prosvjetljuje svjetlo kroz vrh vašeg prsta. Naširoko se koriste u bolnicama, ali su također dostupni potrošačima koji traže udobnost ili bezbrižnost kada prate svoje zdravlje kod kuće. Budući da su pulsni oksimetri tako mali, možete ih nositi oko vrata ili pričvrstiti na odjeću, dajući vam pristup vitalnim statistikama tijekom cijelog dana. Također su jednostavni za korištenje: samo jednim pritiskom na tipku dobit ćete očitanja i razine zasićenosti krvi kisikom (SpO2) i brzine otkucaja srca (HR).

Kako radi pulsni oksimetar?

Pulsni oksimetar radi jednostavnim postavljanjem prsta na infracrvene senzore. Na taj način možete lako pratiti broj otkucaja srca ili razinu SpO2, kao i druge vitalne znakove, poput temperature i krvnog tlaka. Zašto su pulsni oksimetri ključni za zdravlje pacijenata? Zato što pružaju informacije o zasićenosti kisikom u hemoglobinu koji pružateljima zdravstvenih usluga govori koliko dobro pojedinac diše u bilo kojem trenutku.

Zašto biste trebali mjeriti razinu kisika?

Ako vi ili netko u vašoj obitelji ima kroničnu bolest, trebali biste razmisliti o ulaganju u pulsni oksimetar. Tijekom akutne bolesti ili ozljede, pulsna oksimetrija može pomoći osigurati da razina kisika u vašem tijelu ostane što viša. Na najosnovnijoj razini, pulsni oksimetar pomaže identificirati zdravstvena stanja kao što su apneja za vrijeme spavanja, KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest) i zatajenje srca dajući vam točnu mjeru količine kisika koja putuje vašom krvlju. Štoviše, redovito korištenje može ukazati na trendove u tome koliko dobro upravljate drugim bolestima poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka.

Kako koristiti pulsni oksimetar kod kuće?

Ako nemate problema s disanjem ili spavanjem, vjerojatno nećete morati koristiti svoj pulsni oksimetar svaki dan. Umjesto toga, zadržite jedan u svojoj kući kao dodatnu zaštitu u slučaju nužde. U slučaju bilo kakvog problema i potrebe za intervencijom važno je znati razinu kisika u krvi prije nego što vas odvedu liječniku, pa ako postoji bilo kakva hitna situacija (čak i kada spavate), provjerite ima li u blizini nekoga tko vam može očitati pulsni oksimetar.

Similar Posts