Žlijezde i hormoni

Žlijezde koje izlučuju hormone, baš kao i živčani sustav, nadziru i upravljaju mnogim tjelesnim funkcijama. Hormoni po tijelu putuju kroz krvožilni sustav - nazivamo ih i kemijskim porukama. Riječ hormon dolazi Iz grčkoga jezika - a znači nešto probuditi, poslati, pogurati, pobuditi. Hormoni su aktivni u našem tijelu cijeli život. Potrebni su nam za razvoj tijekom djetinjstva, za pravilan metabolizam hranjivih tvari u stanicama i za to da možemo imati djecu.


Pubertet je teško razdoblje. Tada se na poticaj hormona u tijelu počinju događati velike promjene. Brzo i prilično nepravilno počinju nam rasti ruke i noge. Djevojčicama započinju rasti grudi i dobivaju mjesečnicu. Dječacima se glas iz dječjega pretvara u glas odrasloga muškarca te počinju proizvoditi i sjemenu tekućinu. Ispod pazuha i na intimnim dijelovima tijela izbijaju dlačice, a dječaci se pripremaju za prvo brijanje brkova. Emotivno smo puno osjetljiviji. Znojimo se više, a po licu nam izbijaju prištići. Pubertet ne možemo izbjeći. On je zapravo jedno divno razdoblje, svojevrsno proljeće hormona. Bez spolnih hormona, koji se kod djevojčica aktiviraju između 9. i 13 godine, a kod dječaka između 10. i 15 godine, nikad ne bismo postali zreli i odrasli. Hormonska događanja u pubertetu reguliraju i usklađuju hipotalamus i hipofiza.

Nadzorna žlijezda je hipofiza

ili glavna žlijezda. To je žlijezda veličine manjeg zrna graha, priljubljena na dio mozga koji se zove hipotalamus. Hipotalamus povezuje djelovanje živčanog sustava i žlijezda i potiče hipofizu na izlučivanje hormona. Jedan dio hormona iz hipofize izravno utječe na različite tjelesne funkcije, a preostali hormoni hipofize pobuđuju izlučivanje hormona iz drugih žlijezda.Hipofiza izlučuje hormon rasta, koji je odgovoran za rast i obnovu tijela. Taj je hormon ključan za rast većine tjelesnih stanica i utječe na rast mišića i kostiju. Hipofiza također izlučuje hormone koji su u žena važni za rast i razvoj jajašaca, a u muškaraca za dozrijevanje spermija.

Jedan od hormona koji izlučuje hipofiza zadužen je za primjerenu količinu vode u tijelu. Osim toga, hipofiza pobuđuje nadbubrežnu žlijezdu na izlučivanje hormona koji reguliraju metabolizam, nadziru količinu vode i soli u krvi i pomažu nam kad se suočimo s opasnosti. Hipofiza potiče izlučivanje hormona i iz žlijezde štitnlače - ona izlučuje hormone koji reguliraju metabolizam i rast. Hipofiza izlučuje i poseban hormon koji kontrolira stezanje maternice pri porođaju i hormon koji potiče proizvodnju mlijeka u mliječnim žlijezdama.

Ostale važne žlijezde

Štitnjača se nalazi u području vrata i izlučuje hormone koji utječu na metabolizam. Na toj se žlijezdi nalazi doštitna žlijezda kola regulira količinu minerala kalcija, nužnog za rast kostiju. Nadbubrežna žlijezda izlučuje hormone adrenalin i noradrenalin, koji sudjeluju u reguliranju srčanih otkucaja i krvnoga tlaka te nam pomažu u opasnosti. U trbuhu se nalazi najveća žlijezda gušterača, kola nadzire razinu šećera u krvi.

Spolne žlijezde

Jajnici u žena izlučuju hormone estrogen i progesteron, koji su ključni za razmnožavanje; u testisima muškaraca su žlijezde koje izlučuju testosteron, koji je ključan za razvoj spermija.

Znaš li?

  • Ako gušterača izlučuje premalo hormona koji se naziva inzulin, razvit će se šećerna bolest ili dijabetes.
  • Previše ili premalo hormona može uzrokovati bolest. Na uravnotežen rad hormona u tijelu možemo utjecati zdravom prehranom i vježbanjem
  • Adrenalin je hormon koji izlučuje nadbubrežna žlijezda kad smo u opasnosti
  • Hormoni utječu i na naše osjećaje, pa tako i na naše raspoloženje

Napisao: Krištof Dovjak
Ilustracija: Damijan Stepančić
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", veljača 2015.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja