Zemlja - Plava pikula

Kako Zemlja izgleda iz svemira? Kao školski globus na koji smo nalijepili vatu koja glumi oblake? Astronauti koji su vidjeli Zemlju iz svemira kažu da je puno ljepša od toga. Naš je planet pravi modri biser usred tamna svemira.

lako je u svemir do sada odletjelo na stotine astronauta/kozmonauta, - malo ih je vidjelo naš planet u cijelosti. Većina ih je samo poletjela do svemirskih postaja koje su razmjerno nisko iznad površine s koje je moguće vidjeti cijelu Zemlju. Lijepu priliku da vide cijelu Zemlju imali su astronauti svemirskoga broda Apolla koji su letjeli na Mjesec..

Slavna fotografija Zemlje

Potkraj 1972. na brodu Apollu prema Mjesecu su poletjeli posljednji astronauti. Na udaljenosti od približno 45 tisuća kilometara od Zemlje posada je snimila jednu od najslavnijih svemirskih fotografija, koju su nazvali Plava pikula. Kamera je uhvatila cijelu Zemlju, vidljivu s južne strane. Antarktika je djelomice skrivena gustim oblacima, a iznad njega se lijepo vidi Afrika. Na vrhu se može vidjeti južni dio Sredozemnoga mora, a Hrvatska se, nažalost, nalazi na ' samome rubu.

Puno godina kasnije u američkoj svemirskoj agenciji NASA-i pokrenuli su posebne mrežne stranice visibleeath.nasa.gov na kojima objavljuju zapanjujuće slike našega planeta koje svatko može pogledati. Zemlju snimaju brojnim satelitima, a potom fotografije manjih područja spajaju u jednu cjelovitu sliku. Otkako astronauti ne lete više tako daleko po svemiru, Zemlju fotografiraju prije svega robotske sonde koje lete do drugih planeta.

Prije skoro dvadeset godina prema Jupiteru je poletjela sonda Galileo. Na odlasku su njezine kamere okrenuli prema Zemlji i nastao je jedan od najljepših svemirskih snimaka našega planeta i Mjeseca.

Jeste li ikada za zalaska sunca vidjeli Mars iznad obzora/horizonta? Ljetos ste imali lijepu priliku za to. Kako bi Zemlja izgledala Marsovcima u njihovu sutonu snimilo je robotsko vozilo koje se već nekoliko godina vozi tim planetom. Čak i s Marsa izgledamo poput zvjezdice.

Kad bi Marsovci imali dalekozor, mogli bi nas vidjeti baš kao i sonda Mars Global Surveyor koja je prije deset godina kružila oko Marsa.

Najudaljeniji portret Zemlje snimila je 1990. sonda Voyager 7, koja je od nas bila udaljena šest milijarda kilometara. Možete li si uopće zamisliti tu udaljenost? I kako izgledamo odatle?


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja