Uskrsna zgoda

Ne znam jeste li čuli, djeco, što se lanjskog Uskrsa dogodilo u gradu? Ipak, pročitajte!

Znamo da širom svijeta zekani pripremaju pisanice za Uskrs: boje jaja, šaraju ih, oslikavaju. Odraslim, najjačim dečkima natovare košare pune pisanica da ih raznesu u travnata gnijezda, djeci koja će ih pobrati jutrom.

Tako je i te Velike subote Sivobrzi pred suton krenuo u šumu. Do grada je bilo dosta kilometara, a bio je i zadužen za Ulicu bijelih lampiona i susjednu Trešnjinu.

- Požuri! Prije zore moraš biti gotov s poslom! Kad jutarnje sunce navijesti uskrsnuće, sve pisanice trebaju biti na mjestu! - dovikne s vrata glava obitelji.

Zeko projuri šumom i nađe se na livadi. Krijesnice su već palile svjetiljke, tratinčice su imale sklopljene pči, a i ljubice su već sneno mirisale.

Nadaleko neobičan prizor. Mnogo sjena i glasova. Tada iz tamne, velike hrpe zasvijetli vatrica koja se u tren pretvori u ogroman, raširen plamen. Tisuće krijesnoca iskakalo je u visinu pucketajući. Malo dalje plane još jedna, pa još jedna...

Zeko se dosjeti: - O, pa to ljudi pale uskrsne vatre, vuzmenke! Tako se vesele sutrašnjem danu.

Ostavio je košaru u grmu i prišao bliže uživajući u događaju. A kad su djeca i dečki počeli preskakivati manje vatre uz bodrenje odraslih, nije mogao odoljeti da im se i on ne pridruži. Naravno, pobrao je najviše pljeska.

- Bravo, zeko! Bravo!

- Gledajte, zekan je najdalje skočio! Živio zeko!

Igra i veselje trajali su do ponoći. Umoran od preskakanja sjeo je pod grm malo se odmoriti i...

Za to vrijeme u Trešnjinoj ulici i Ulici bijelih lampiona panika.

Mame koje su čekale zeku da zajedno slože naručene pisanice u košarice za svečani stol i u gnijezda očajavale su. Kako će ujutro u crkvu na posvećenje jela beza pisanice? Neke su panično nazivale dućane koji su radili i noću, druge su tražile po ladicama vrećice boja za jaja, budile susjede kako bi pozajmile jaja. I same do jutra pravila pisanice.

E, zeko, zeko!

I zato, djeco, prošećite predvečer uoči Uskrsa okolicom. Ugledate li zeku s torbom kako je skrenuo s puta, opomenite ga. Da se nešto slično ne bi dogodilo i ove godine.

Napisala: Vera Zemunić
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Prvi izbor", travanj 2014.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
www.mozaik-knjiga.hr/prvi-izbor


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja