T. Spehr - Dražen – život i ostavština košarkaškog Mozarta (promocija)

I sam se baveći košarkom tijekom studija, mladi australski novinar specijaliziran za košarku, Todd Spehr, odlučio je napisati knjigu. Prvotna zamisao usmjerila ga je k sasvim drugom košarkašu, no onda je saznao da je najbolji strijelac svih vremena bio upravo naš Dražen Petrović. I tu počinje priča o knjizi "Dražen – život i ostavština košarkaškog Mozarta", čijoj smo promociji imali čast sudjelovati 21. listopada 2016. godine u Muzeju Dražena Petrovića u Zagrebu.

Promocija knjige prigodno je započela izvedbom gudačkog trija Zagrebačke filharmonije Mozartove Male noćne glazbe. Riječ su zatim preuzeli sam autor knjige, Draženov suigrač iz Cibone i reprezentacije Zoran Čutura te urednik hrvatskog izdanja Vid Jakša Opačić.

Trogodišnji period pomnih priprema i razgovora s mnogim ljudima rezultirala je izdanjem knjige na engleskom jeziku od 380 stranica, a Spehr ju je sam financirao. Razgovarao je tada sa sedamdesetak ljudi i jedna jedina osoba ga je odbila - Willis Reed, bivši trener i menadžer New Jersey Netsa koji je Dražena i doveo u klub, objasnivši kako mu je to još uvijek prebolna tema za razgovor. Do tadašnje Draženove djevojke Klare Szalantzy, koja je vozila automobil tog kobnog dana, Spehr nije uspio doći. Nakon godinu i pol, ova knjiga doživljava i hrvatsko reizdanje na 280 stranica u izdanju "Mozaika knjiga", obogaćeno fotografijama iz privatnog obiteljskog albuma i činjenicama dobivenim iz razgovora s mnogim ljudima ovoga područja, između ostalog i sa samoj obitelji. Kada je započeo s pisanjem autor je nailazio na brojne poteškoće, a kada je - s obzirom na primjedbe kako se knjiga o europskom košarkašu neće prodavati u Americi – počeo sumnjati u to što radi, njegova supruga ga je podsjetila kako su slično govorili i za samog Dražena, da europski košarkaš neće uspjeti u NBA ligi.

Podsjetimo se, da Dražen nije tragično preminuo u automobilskoj nesreći u 29. godini života, 22. listopada ove godine proslavio bi 52. rođendan.

Knjigu možete naručiti na poveznici:
http://mozaik-knjiga.hr/knjige/drazen-zivot-ostavstina-kosarkaskog-mozarta/


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja