Srce

Srce kuca cijelo vrijeme. Svojim otkucajima šalje krv u pluća po kisik i kisikom obogaćenu krv do svake stanice u tijelu. Krv opskrbljuje stanice kisikom i hranom.

Samostalno je

Srce, neumoran motor svakoga tijela, sve vrijeme samostalno kuca. Ritam mu daje provedbeno srčano mišićje čije stanice imaju sposobnost stvaranja impulsa. Premda srce kuca samostalno, povremeno posluša što mu mozak poručuje. Zato nam, kad sretnemo osobu u koju smo zaljubljeni, srce kuca brže i jače.

Jedan otkucaj, jedan potisak

Jedan otkucaj znači jedan potisak krvi iz srca. U jednoj minuti srce odraslog čovjeka istisne približno pet litara krvi. Kada mirujemo, srce kuca od 60 do 80 puta u minuti. Pri jakom naporu broj otkucaja može se povećati do dvjesto puta u minuti! Pokušaj izmjeriti broj otkucaja svoga srca prije i nakon sportske aktivnosti.

Šupalj mišić

Srce je šupalj organ. U njemu su četiri šupljine: desna klijetka i pretklijetka te lijeva klijetka i pretklijetka. Žile koje dovode krv u srce nazivamo vene. Žile koje provode krvi iz srca do drugih dijelova tijela nazivamo arterije. Krv koja je razvozila kisik po tijelu gornjom i donjom šupljom venom stiže u desnu pretklijetku. U lijevu pretklijetku plućnim venama dolazi krv koja se u plućima obogatila kisikom. Kada su pretklijetke napunjene krvlju, stežu se i šalju krv u šupljine koje se nalaze ispod njih - lijevu i desnu klijetku. Potom srce istisne iz desne klijetke krv po plućnoj arteriji u pluća po kisik, a iz lijeve klijetke krv aortom odlazi u brojne arterije koje razvoze svježu krv po tijelu.

Poslušaj ritam srce

Srce lako možemo poslušati. Za to nam izvrsno služi stetoskop. Zvuk srčanih otkucaja proizvode srčani zalisci. U čudesnom ritmu upravljaju protokom krvi među pretklijetkama, klijetkama i velikim žilama te sprečavaju da se jednom istisnuta krv vrati u srce.

Kako krv stiže u srce?

Zamisli što bi se dogodilo kad bi srce, slično kao škrti ljudi, počelo gomilati krv. Srce je nesebično i jednako velikodušno sve do zadnje stanice u tijelu. Kada bi srce gomilalo krv, ubrzo bi se raspuknulo. Premda je cijeo vrijeme srce napunjeno krvlju, ona kroz njega neprekidno protječe. Iz te krvi srce ne uzima ni hranu ni kisik, premda su mu oni prijeko potrebni da bi moglo tako besprijekorno raditi. Da bi srce imalo dovoljno energije za neprekidno kucanje, brinu se koronarne ili vjenačne arterije. Zbog tih posebnih žila koje ga obavijaju, srce si lako možemo predočiti kao kraljevski organ - okrunjen je spletom žilica.

Znaš li?

Srcu godi redovita tjelovježba i zdrava prehrana. Pušenje i konzumiranje alkohola ili droge štetni su za srce
Stari su Egipćani smatrali da je srce dom ljudske duše.
Tijekom spavanja srce troši više kisika nego drugi organi.
Malim životinjama srce kuca vrlo brzo, a velikim životinjama sporo.

Napisao: Krištof Dovjak
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", studeni 2013.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja