Rađaju li svi sisavci žive mlade?

Gotovo svi sisavci rađaju žive mladunce, ali ima i nekoliko iznimki. Čudnovati kljunaš i kratkokljuni ježac nazivaju se jednootvornim sisavcima. Tako se zovu jer na stražnjem dijelu tijela imaju samo jedan otvor. Njime se koriste za izbacivanje urina i izmeta, ali i za parenje. Ostali sisavci služe se trima odvojenim otvorima.

Jednootvorni sisavci legu jaja

Ženke jednootvornih sisavaca skotne su tri do četiri tjedna. Kada ženka snese jaja, ona su meka i kožnata. Ženka sjedi na jajima i grije ih deset dana, a zatim se izlegu mladunci. Kada se izlegu, dugački su samo nekoliko centimetara. Hrane se majčinim mlijekom poput ostalih novorođenih sisavaca.

Što su sisavci?


Svim su sisavcima tri stvari zajedničke. Prvo, na tijelu im raste krzno. Krzno imaju čak i kitovi kojima je tijelo obraslo nježnim dlačicama. Drugo, sisavci su toplokrvni. Ne treba im sunce da održi tjelesnu toplinu, kao što je potrebno gmazovima. Temperatura tijela uvijek im je ravnomjerna i jednako topla bez obzira na to vlada li studen ili žega. Na kraju, svi mladi sisavci sišu majčino mlijeko. Zato su i dobili ime sisavci.

Preuzeto iz knjige: "Životinje juga" iz Disney kolekcije "Moj svijet"
Izdao Egmont d.o.o.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
Knjige možete nabaviti na kioscima i u poštanskim uredima


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja