Plin smješkavac

Smijeh je pola zdravlja, kažu stari mudraci. I doista, kad smo sretni, kad napravimo nešto dobro i kad uspijemo napraviti nešto što smo priželjkivali, osjećamo se dobro. Naše je tijelo zadovoljno a da zapravo ne znamo zašto.

Život na našem planetu (između ostalih tvari) omogućuju nam plinovi. Neki su posvuda oko nas i ne možemo ih vidjeti. Kisik, o kojem smo potpuno ovisni, plin je kojeg u zraku ima jednu petinu, a ostatak zauzima uglavnom dušik.

U zraku svaka molekula kisika oko sebe ima četiri molekule dušika. Molekule su sastavljene od atoma. Dva atoma kisika spajaju se u molekulu kisika, dva atoma dušika u molekulu dušika. Atomi kisika vrlo se rado spajaju, a oni dušika baš i ne. Zato se kisik, kojeg udišemo plućima, spaja u ugljični dioksid kad ga izdišemo. Udišemo i dušik! No on se ne spaja ni s čim pa ga izdišemo u istom obliku u kojem smo ga udahnuli. Katkada se atomi spajaju međusobno. Čak se i izbirljivi i samodostatni dušik ponekad spaja s kisikom. Tako nastalu različiti plinovi. Neki su otrovni, neki potpuno neopasni. Ako se dva atoma dušika spoje s jednim atomom kisika, nastat će zanimljivi plin koji nazivamo smješkavcem.

Kemičari plinove ne zapisuju samo imenima, nego im daju i kemijske simbole. Kisik označavaju slovom 0 (lat. oxygenium), dušik slovom N (lat. nitrogenium), ugljik slovom C (lat. carboneum). Ako žele zapisati molekulu kisika, napisat će 02, - to znači da su u molekuli dva atoma kisika. Plin smješkavac sastoji se od dvaju atoma dušika i jednog atoma kisika. Njegov je simbol N2O. S obzirom na to da se u njemu nalaze dva atoma dušika i jedan atom kisika, nazivaju ga didušikov oksid. Prefiks "di" znači da se u molekuli nalaze dva atoma dušika. Jednako kao što se u molekuli ugljičnog dioksida, koji okružuje našu Zemlju, nalaze jedan atom ugljika i dva atoma kisika.

Plin smješkavac ima zabavna svojstva. Nema boje, ne gori i nježno je slatkasta mirisa i okusa. Ako ga udahnemo, postat ćemo blago omamljeni, zbunjeni i počet ćemo se smijati. Zvukovi će se promijeniti, dobit ćemo blago iskrivljenu sliku svijeta, koji više neće izgledati onakav kakav on zapravo jest. Više nećemo osjećati bol ili ćemo je osjećati puno blaže. Ta svojstva plina smješkavca otkrivena su 1799. u Engleskoj, gdje su bogataši priređivali zabave s plinom smješkavcem. Za početak su jek i pili, a onda bi udisali plin smješkavac, zabavljali se, smijali i radili dvorske lude od sebe. U to je vrijeme taj plin bilo teško nabaviti pa su si ga zato mogli priuštiti samo najbogatiji. Ako didušikov oksid smanjuje bolove, mogli bi ga upotrebljavati i liječnici. Tako je prvi razmišljao američki stomatolog Horace Wetts, koji je 1844. plin smješkavac prvi put upotrijebio prilikom vađenja zuba. Do tada su zubari ljudima vadili zube samo s kliještima, i to je naše praprapradjedove jako boljelo. Prilikom vađenja zuba iz ordinacije se razlijegalo zastrašujuće vrištanje nesretnika koji je sjedio na zubarskom stolcu i široko zijevao svoj "aaaaa". Nakon što je zubar iskopao zub, pacijent je urlikao od bolova. Ubrzo nakon toga, plin smješkavac počeli su upotrebljavati i kirurzi kad su nekom pacijentu morali odrezati zagnojenu nogu ili ruku. Kasnije su plinu smješkavcu dodali još neke tvari koje su pacijenta umrtvile pa bi on zaspao bez bolova, a kirurzi su ga mogli nesmetano operirati. Postupak pri kojem se uz pomoć različitih kemikalija čovjeka umjetno uspava nazivamo anestezija. Nažalost, u prvim godinama primjenjivanja tog postupka neki su nesretnici dobili previše plina i zaspali bi vječno. Postupak anesteziranja značajno se razvio, pa se to danas događa iznimno rijetko. Plin smješkavac koristi se i u raketnim i automobilskim motorima za povećavanje njihove moći. Motor ne radi bolje zato što se smije nego zato što s plinom smješkavcem dobiva dodatni kisik. Kad su se počeli izrađivati raspršivači (sprejevi), za potisak tvari koristio se plin smješkavac. On istiskuje boju, lak za kosu ili šlag iz limenke kroz tanku mlaznicu za raspršivanje. Nažalost, dokazano je da plin smješkavac uvelike šteti našoj atmosferi i uzrokuje globalno zagrijavanje našeg planeta. U nekim industrijama već je zabranjen.

Nedostatci

Ako plin smješkavac izaziva smijeh i dobro raspoloženje, zašto s njim ne ispune učionice u školama i radionice u tvornicama? Tako bi učenici tijekom nastave i radnici u tvornicama uživali u svom poslu. To nije tako jednostavno. lako nam mala količina tog plina ne šteti, višekratno udisanje plina smješkavca može jako narušiti zdravlje. Štoviše, plin smješkavac uništava vitamin B koji imamo u tijelu. Ako ga imamo premalo, možemo dobiti prištiće po licu. Dakle, zabava s plinom smješkavcem ima i svoju lošu stranu.

Recept za smijeh i veselje

Ne! Do smijeha, sreće i zadovoljstva moramo doći prirodnim putem: da vrijedno i pametno učimo, da volimo svoje školske kolege i prjatelje, da poštujemo starije i čuvamo prirodu. Drugima ne smijemo raditi ono što ne želimo da oni nama rade. Smijeh od plina smješkavca traje vrlo kratko, a prirodan smijeh veoma dugo.

Ilustracija: Jaka Vukotić
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", veljača 2015.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja