Ovisnost

Ljudsko tijelo i ljudska psiha osjetljivi su i ranjivi. Ako se osjećamo nesigurno, ako nam nedostaj epažnja i ljubav, ne smijemo pobjeći u lažni, varljivi i naizgled sigurni svijet koji tješi i umanjuje bol. Moramo se naučiti nositi s tugom, pronaći način kako je premostiti. U naizgled savršenom svijetu koji nije pravi, čovjek se može pretjerano vezati za određene stvari ili promijeniti svoje ponašanje i izgubiti vezu sa stvarnošću i ostalim ljudima.

Ovisnost


Ovisnost je stanje u kojem čovjek nije slobodan. Najčešće su ovisnosti o različitim tvarima. Na žalost, i djeca mogu biti žrtve teških oblika ovisnosti. Vrlo rano mogu postati ovisni o nikotinu, alkoholu, ili čak drogama. Međutim, te opasne tvari nisu jedine prijetnje koje nas mogu obuzeti i biti štetne za rast i razvoj.

Mnogo je oblika ovisnosti. Možemo biti ovisni o igračkama, televiziji, čokoladi, čak i o tome da uvijek moramo pobjeđivati i da je naša riječ posljednja. Kada zbog ovisnosti promijenimo svoje ponašanje, govorimo o ovisničkom ponašanju. Baš kao što postoje mnoge štetne tvari, tako postoje i mnoga opasna ponašanja o kojim možemo postati ovisni. Možemo postati ovisni o prejedanju ili izgladnjivanju, možemo postati ovisni o kockanju, igrama na sreću, o potrazi za prijateljima na internetu ili ne možemo izdržati bez računalnih igrica.

Ovisnost o računalnom igricama

Računalo je odličan alat. Često nam je od velike pomoći, iako je, baš poput lopate, samo alat. Rad s lopatom jača mišiće, a pretjerano igranje na računalu brzo dovodi do ovisnosti. Prilikom igranja igrica hranimo se lažnim osjećajem moći i pobjede. Uz pomoć junaka koje "vodimo" uz malo spretnosti rukom i neznatno korištenje mozga, prevladavamo prepreke i poteškoće koje nisu istinite. Rad s lopatom je drugačiji.

Pravi i lažni prijatelji

Poput igrica, opasne su i razne društvene mreže gdje možemo "pronaći prijatelje". Jesu li to stvarno pravi prijatelji? Možemo li im pogledati u oči? Možemo li im vjerovati? Hoće li biti uz nas kada budem trebali toplinu, pažnju, zagrljaj? Pravog prijatelja teže je naći nego milijun lažnih na internetu.

Vrijeme je za log off

Kada računalu počnemo davati prednost pred stvarnim životom i ljudima, vrijeme je da razmislimo hoće li nas to uvući u začarani krug u kojem su osjećaji snage, uspjeha i zadovoljstva samo privid koji ne možemo podijeliti ni s kim drugim osim sa zaslonom. Tipku za isključivanje nije teško pritisnuti.

Ovisnost se može spriječiti

Svi ljudi, oni mali, veći i odrasli, trebaju sigurnosti, ljubav i pažnju svojih najmilijih. Naši bi nam bližnji trebali donijeti unutarnji mir zbog kojeg nećemo podleći štetnim podražajima koji vode u ovisnost. Djecu, koja još uvijek uče izražavati svje misli, osjećaje i zapažanja, roditelji moraju slušati i pri tome ih poštovati, usmjeravati ih i pomagati im. Osjećaj zapostavljneosti može biti opasan temelj za ovisnost. Moramo znati da sve želje nisu ostvarive, iako dobre vile postoje. Kada jedni drugima darujemo pažnju u svima nama su ljubav i suosjećanje.

Znaš li?

Pretjeranim igranjem računalnih igrica gubiš dragocjeno vrijeme i slabiš koncentraciju.
Redovita i zdrava prehrana puno više utječe na vanjski izgled nego pretjerano i nezdravo odricanje od hrane.
Roditelji ne mogu riješiti sve probleme.
Naši bližnji su oni kojima možemo vjerovati, s kojima možemo podijeliti ono što osjećamo.
Kada se osjećamo nemirno ili loše raspoloženo, može nam pomoći fizički rad, trčanje ili šetnja prirodom, sport...

Napisao: Krištof Dovjak
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", svibanj 2014.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja