Oblaci

Što su oblaci?

Zemlja je okružena ozračjem ili atmosferom. Oblaci su masa sitnih vodenih kapljica ili ledenih kristala koji lebde u zraku i mnji su od 0,01 milimetra. Zbog sijanja sunca i grijanja Zemljine površine, voda isparava i uzdiže se u atmosferu u obliku vodene pare. Voda koja je isparila hladi se i skuplja u oblake koji zatim vraćaju tu vodu na Zemlju. Na taj način u prirodi kruži voda.

Kako nastaju oblaci?

Oblaci nastaju kada se vodena para zgusne u vodene kapljice ili ledene kristaliće, kada se vlažan zrak hladi. Zrak se hladi dok se diže. Uvjet za nastanak oblaka je podizanje zraka. Ako pažljivo promatramo oblike i boju oblaka, možemo predvidjeti kakvo će biti vrijeme.

Vrste oblaka:

Najviše na nebu gibaju se ledeni ili paperjasti oblaci koje zovemo cirusi. Visoki bijeli oblaci prvi su vjesnici pogoršanja vremena. U neformalnom govoru nazivamo ih "ovčicama".

U srednje visokim zračnim slojevima nalaze se slojeviti oblaci od vode i leda, koje nazivano stratusi. Sivi vodeni oblaci koji prekrivaju nebo da ne vidimo Sunce, donose snijeg i kišu.

U donjem dijelu atmosfere pojavljuju se teški grudasti nabreknuti oblaci imena kumulusi. Ti niski i teški vodeni oblaci mogu biti neobičnih oblika. Unatoč prijetečem izgledu, oni nisu uvijek nositelji lošeg vremena i padalina. Među njima je najneobičniji teški gusti vodeni oblak kumulonimbus. Nastaje u sloju niskih oblaka, a ide u visinu sve do sloja visokih oblaka. Gornji, ledeni dio tog divovskog oblaka obično je spljošten i sličan nakovnju.

Oblaci - vjesnici vremena

Zbok njihove velike udaljenosti, čini nam se da se oblaci gibaju polako, iako zapravo putuju brzinom od 100 kilometara na sat. Oblaci su sigurni znakovi nemira koji se događa u zraku i najavljuje promjenu vremena...

Svjetska meteorološka organizavicija razlikuje 10 vrsta oblaka:

kumulonimbusi

su olujni obaci koji donose oluje i pljuskove.

Cirusi

su visoki koprenasti oblaci koji najavljuju pogoršanje vremena.

Cirostratusi

su ledeni, slojeviti i koprenasti oblaci visoko na nebu.

Cirokumulusi

su visoki i ledeni oblaci, ali manji i slični ovčicama.

Ritokumulusi

su srednje visoki zdepasti oblaci.

Ritostratusi

su srednje visoki, sivi slojeviti oblaci od vode i leda.

Nimbostratusi

su niski i gusti slojeviti oblaci iz kojih pada kiša ili snijeg.

Stratokumulusi

su grudasti slojeviti vodeni oblaci u donjim slojevima atmosfere.

Kumulusi

su niski koprenasti oblaci, sastavljeni od vodene pare.

Stratusi

su niski slojeviti oblaci koji donose snijeg ili kišu.

Napisala: Vlasta Mlakar
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", svibanj 2014.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja