(Ne)Očekivani Božić

Bila sam zatrpana toplim pokrivačima dok mi je mama pričala priču za laku noć.

- Marija i Josip nisu uspjeli naći smještaj u konačištu pa su se od oštre zime morali skloniti u spilju među domaće životinje - mamin je glas bio topliji od pokrivača. Nastavila je pričati gladeći rukom svoj ogromni trbuh. - Tu je Marija na svijet donijela djetešce koje su nazvali Isus i položila ga na oštru slamu. Nije imala kolijevku za svog sina, ali je bila presretna, jednako kao i Josip, što je njezino dijete stiglo živo i zdravo.

- I ti, mama, jedva čekaš da braco stigne, je l' da? - upitala sam.
- Da, dušo. Mogao bi stići svakog dana.
- A, mama - znatiželjna sam – jesu li malog Isusa čekali darovi ispod ukrašene jelke kao što će mene sutra čekati?

Mama se nasmijala mojoj "vidovitosti" i odgovorila: - U ono vrijeme običaji nisu bili kao danas. Tek puno godina nakon Isusova rođenja ljudi su pačeli tradiciju ukrašavanja božićnog drveta i kupovanja poklona kao znak pažnje za najbliže. A ti znaš što je važnije od darivanja?
- Biti dobar prema drugima - spremno odvratim.
- Tako je. Sada budi dobra mami i spavaj.

Ugasila je svjetlo i otišla, a ja sam, razmišljajući o tome je li malom Isusu bilo ugodno na slami kao meni sada u krevetu, utonula u san.

Otvorivši oči sljedećeg jutra, odmah sam pomislila: „Stigao je!" Sjurila sam se niz stube i nemalo se razočarala kad sam vidjela da ispod jelke nema ni jednog dara, a u zraku uopće ne osjećam miris božićnih slastica. Nakon tog neugodnog iznenađenja uslijedilo je jedno puno ugodnije. Na vratima dnevnog boravka ugledam baku. Ona me nježno zagrli pa će svečano: - Čestitam ti Isusovo rođenje i čestitam ti rođenje mlađeg brata.

Dok sam u šoku pokušavala shvatiti bakine riječi, ona je pojasnila da je tata noćas odveo mamu u bolnicu i da je ona u prvim minutama Božića rodila veliku zdravu bebu. Mojoj sreći nije bilo kraja. Uskoro se pojavio i tata pa sam se uredila, napisala mami čestitku i potom smo krenuli put bolnice.

U sobi broj 6 ležala je moja lijepa mama, a pokraj nje mali slatki zamotuljak - moj braco! Tata je stvorio veliki buket cvijeća, a baka je zaronila u svoju čarobnu torbu i izvukla mirisne kiflice. Posjedali smo oko mame i novog člana obitelji pa uz razgovor grickali najfinije jelo ikad spravljeno. Zaboravila sam na darove, na kićenu jelku, na bogatstvo blagdanskoga stola i sa svojim najdražima uživala u najljepšem Božiću do sada.

Vjerujem da je i Sveta obitelj upravo slično proslavila svoj prvi Božić

Napisala: Ana Pisac
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Prvi izbor", prosinac 2014.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
www.mozaik-knjiga.hr/prvi-izbor


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja