Nasilje među djecom

O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada, ozljeđuje ili isključuje iz igre i aktivnosti drugo dijete koje se ne može obraniti. Takvo nasilje može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari, uništavanja stvari… često uključuje neugodne komentare o djetetovoj obitelji ili rodbini (npr. ”Ivan nema tatu! Mama ti je debela!”)

Ako imaš problema u školi, netko te izaziva, ruga ti se, udara te, uzima tvoje stvari, govori ružne riječi, ismijava te… postoji puno stvari koje možeš napraviti da se zaštitiš:

Nemoj misliti da se događa samo tebi – događa se mnogima i na svim mogućim mjestima
Nemoj misliti da to zaslužuješ iz nekog razloga – ne moraš osjećati sram; nasilnici su ti koji imaju problem
Budi čvrst/a i jasan / jasna – gledaj ga u oči i reci PRESTANI!
Ne možeš promijeniti nasilnika, ali možeš reći odrasloj osobi u koju imaš povjerenja koja može s njim popričati i kazniti ga (nasilnici ponekad prijete želiš li nekome reći, ali samo zato jer znaju da mogu biti spriječeni)
Nastavi govoriti dok netko nešto ne poduzme
Nemoj koristi nasilje nad nasilnikom
Potraži pomoć – ne suočavaj se sam/sama s ovim problemom
Ako znaš za neki slučaj nasilja, isprićaj roditeljima, pedagogu, psihologu, nastavniku…

Ako ti se netko ruga reci mu samo: «…aha, da, štogod..» i pokaži mu da te to ne uznemiruje. Druži se sa što više ljudi! Da bi stekao/stekla prijatelje, važno je potruditi se biti prijatelj (biti ljubazan, pričati s njima, slušati ih…). Podrška roditelja (ili neke druge odrasle osobe u koju imaš povjerenja) je jako važna, pa uvijek podijeli s njima svoju uznemirenost. Ne izbjegavaj školu jer time se samo odgađa problem, a i zaostaješ u gradivu. Ne srami se tražiti pomoć!

Često braća, sestre i prijatelji znaju za zastrašivanje puno prije nego roditelji i/ili nastavnici te ne reagiraju jer ih je to žrtva zamolila ili iz straha da i oni ne postanu žrtve. Progovorite, jer će se jedino tako zastrašivanje i nasilničko ponašanje zaustaviti!

Preuzeto sa www.poliklinika-djeca.hr
Objavljeno uz dozvolu Poliklinike


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja