Mačke

Od svih kućnih ljubimaca mačke su najtajanstvenije i samosvojne. S jedne strane, one su ukroćeni tigrovi, a s druge nesputani lovci. Maca koja se lijeno izležava u tvom naručju, već u sljedećem trenu nemilosrdno će loviti pticu koja se našla preblizu njezinoj promatračnici.

Mačke su zaista udomaćene, ali samo onoliko koliko one same žele. Kada im je ugodno u našem društvu, bit će uz nas; kada žele biti same, otići će. Možemo li mačku nagovoriti na nešto što sama ne želi? Naravno, samo što postoji opasnost od osvete u obliku oštrih pandža. Upravo zbog toga ih volimo. One su ljepotice sa srcem i voljom koje nam se nikada ne predaju.

Pospanke

Mačke većinu svog života prespavaju. Rekorderi su u spavanju, iako nam se možda tako ne čini. Kada su aktivne, zaista su živahne, no u zbilji one dvije trećine dana prodrijemaju.

Spretne pospanke

Za mačke vrijedi da imaju devet života. Ništa čudno, u stanju su preživjeti pad s velike visine. Njezino se tijelo pri padu zavrti tako da joj se noge okrenu prema tlu, a građa kostiju i zglobova je takva da ublažavaju silinu pada. Iako danas dobro znamo da je to isključivo fizičko obilježje koje nema baš nikakve veze s misticizmom, u našim očima mačke dandanas imaju nadrealna svojstva.

Čistoća je pola zdravlja

Mačke se velik dio svog "aktivnog" dijela dana njeguju. Za početak, one ližu dlaku. Često imaju problema zbog dlake koju progutaju i koja im se nakuplja u želučiću. Katkada povraćaju hrpice dlaka, što ne značiu da s njima nešto nije u redu - to je vrlo uobičajena pojava. Mačke je, također, teško zaštititi od buha i krpelja. Lijekovi u obliku malih pipeta, čiji sadržaj istisnemo na njen vrat, djeluju tako da se pohranjuju u koži i otpuštaju rastom i mašćenjem dlake. Mačke se njeguju toliko često da i taj lijek poližu s dlake i tako postaju puno brže nezaštićene od nametnika nego, na primjer, psi.

Suprotan smijer

Mačke se odlično penju. U penjanju su veoma spretne, ali su zato u silaženju nespretne. Mačke se ne mogu spuštati okrenute glavom prema tlu. Mačka koja se spušta s drveta jednako je okrenuta kao i kad se penjala na drvo - repom prema tlu. Sve njene pandžice rastu u istom smjeru, što joj onemogućava da se na različite načine pentra po drveću.

Znaš li?

 • Mačke su puno osjetljivije na vibracije od ljudi. One mogu osjetiti potres čak 15 minuta prije nas.
 • Prave su rekorderke u broju potomaka. Od jednog jedinog para mačaka i njihovih potomaka za sedam godina možemo dobiti čak 42000 mačaka!
 • Mačke imaju snažno izražena osjetila
 • Mačke se znoje samo na šapama. Po ostatku tijela nemaju znojnih žlijezda
 • Pandže čuvaju "pospremljne" u šapama, ako ih ne trebaju. Kad mačka spava, ne mogu se vidjeti.
 • Mački su potrebni mali komadići hrane jer velike ne može izgristi. Mačja čeljust građena je tako da se ne može pokretati lijevo - desno, samo u smjeru gore - dolje.
 • Mačke su prave rekorderke u skoku u vis. Stojeći na mjestu, mogu skočiti zbilja visoko, gotovo pet puta svoju dužinu tijela. To je otprilike kao da čovjek skoči s mjesta osam metara u visinu.
 • Mačkama slatko nije osobito drago. Zato su slatkiši za mace uglavnom slani
 • Mačke se ne trljaju uz naše noge samo zato da bi nam pokazale koliko su nam privržene. One nas tako označavaju! U žlijezdama koje imaju na licu nastaju posebni mirisi koje na taj način prenose na nas. Kao da kažu: ti si moj(a).
 • Napisala: Maja Stopar
  Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", siječanj 2014.
  Objavljeno uz dozvolu izdavača
  http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja