M. Gavran - Nekoliko ptica i jedno nebo (promocija)

"Nekoliko ptica i jedno nebo" naslov je najnovijeg romana Mire Gavrana, čija je promocija održana u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, 3. studenog 2016. godine.

Osim autora, na promociji su riječ imali i Julijana Matanović, književnica i književna kritičarka te dramski umjetnik Robert Kurbaša koji je čitao ulomke.

Na promociji je bilo – kako to na Gavranovim promocijama i inače biva – prekrasno! Izvrsno i nimalo lako izbalansirana duljina predstavljanja knjige kroz čitane ulomke i kroz osobne poglede. Mnogo se ljudi odazvalo, tako da je red za potpisivanje netom nabavljenih primjeraka bio zaista dug.

Kroz priču se isprepliću dvije povezane, a tako različite radnje: polazak četrnaestogodišnjeg dječaka s mostarskog kolodvora, jednog od 17000 djece koje je fra Didak Buntić izbavio od gladi pokrenuvši akciju spašavanja davne 1917. godine; te polazak vlaka iz Nove Gradiške prema Zagrebu, u kojeg se 1987. godine ukrcava student povijesti kojeg kasnije u životu počinju razdirati sumnje zbog sudbonosne odluke toga dana. Isprepliću se sumnja, borba i vjera, a na vama je da čitajući ovaj izvrstan roman otkrijete što one donose svakome od nas. I što su u stanju učiniti u nama.

I to je sve što vam mogu reći o ovoj izvrsnoj knjizi. Toliko me se dojmila, da imam osjećaj da bih sa svakom sljedećom rečenicom otkrila previše. I dok je g. Kurbaša izdvojene ulomke bazirao na opise rata i neimaštine ondašnjeg vremena, ja sam svoje čitanje bazirala na drugoj strani: osjećajima, unutarnjim bitkama i osobnim raspletima. Ali, to i jest poenta svakog dobrog djela – da promatrač, u ovom slučaju čitatelj – u njem pronađe i prepozna ono što mu treba.

Iz biografije:

MIRO GAVRAN je suvremeni hrvatski autor rođen 1961. godine u učiteljskoj obitelji u slavonskom selu Gornja Trnava, nedaleko Nove Gradiške. Djela su mu prevedena na 38 jezika. Njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačkoj, a od 2013. u Poljskoj pod nazivom GAVRANFEST.

Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina.

Objavio je devet romana: ZABORAVLJENI SIN, KAKO SMO LOMILI NOGE, KLARA, MARGITA ILI PUTOVANJE U PROŠLI ŽIVOT, JUDITA, KRSTITELJ, PONCIJE PILAT , JEDINI SVJEDOK LJEPOTE i KAFKIN PRIJATELJ, te zbirku kratkih priča MALI NEOBIČNI LJUDI.

Miro Gavran je s puno emocija i humora napisao devet knjiga za djecu i mlade: SVAŠTA U MOJOJ GLAVI, KAKO JE TATA OSVOJIO MAMU, ZALJUBLJEN DO UŠIJU, SRETNI DANI, OPROŠTAJNO PISMO, IGROKAZI S GLAVOM I REPOM, POKUŠAJ ZABORAVITI, IGROKAZI ZA DJECU i PROFESORICA IZ SNOVA.

Od svoje dvadesete godine živi u Zagrebu. Oženjen je glumicom Mladenom Gavran, s kojom je 2002.godine osnovao Teatar GAVRAN. Njihov sin Jakov je glumac.

Detaljnije o knjizi možete pročitati na:
http://mozaik-knjiga.hr/knjige/nekoliko-ptica-jedno-nebo/
gdje ju ujedno možete i naručiti


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja