"Lava" svjetiljka

Plešući mjehurići šarenih tekućina u dekorativnim svjetiljkama plijenit će naš pogled na izložbi ili u nekom izložbenom prostoru. Nakon detaljnijeg pregleda uređaja utvrdit ćemo da je tekućina zatvorena u posudi i da mora nekako kružiti po unutrašnjosti budući s obzirom na to da se ples mjehurića stalno ponavlja. Taj je mehanizam sličan kruženju tvari u prirodi. Kako možeš sličnu predstavu naprviti kod kuće ili u školi, opisat ćemo u nastavku:

Potrebni su ti:

• 1dl vode
• 1dl ulja
• prehrambena boja
• prozirna čaša ili staklenka
• šumeća tableta

Postupak:

U čašu ili manju staklenku ulij približno tri centimetara visok sloj obojene vode i ulja. Prvo ulij vedu, a potom ulje. Zatim u vodu spusti šumeću tabletu koja će izazvati stvaranje mjehurića ugljikova dioksida.

Što se događa:

Mješavina ugljikova dioksida i vode imaju manju gustoću od vode i ulja, zato ispliva na površinu ulja. Na površini se plin otpušta u zrak, a budući da voda bez mjehurića plina ima veću gustoću od ulja, tone na dno posude u obliku obojenih okruglih mjehurića. Dok se šumeća tableta ne rastopi, igra se ponavlja.

Miješanje tekućina

Dok razmišljamo o tome kako napraviti pokus pri kojem se crveno obojeni mjehurići podižu i spuštaju u bezbojnoj tekućini, najprije ćemo pomisliti na malinovac i vodu. Nakon što malinovac natočimo u čašu, odmah ćemo primijetiti kako se spušta na dno i kako se tekućine brzo izmiješaju. Nikako ne možemo zamisliti da će u vodi nastati i putovati obojeni mjehurići malinovca. Iz domaće kuhinje poznate su nam tekućine koje se ne mogu izmiješati: ulje i voda. Ako vodu natočimo u čašu s uljem, potonut će na dno, a ako ulje natočimo u čašu s vodom, ono će ostati na površini. U oba slučaja u posudi ćemo dobiti lijepo odvojeni sloj vode na dnu i ulja na površini. Za ljepši izgled vodu možemo obojiti prehrambenim bojama. Možemo upotrijebiti onu koja je ostala od bojanja jaja ili aromu za hranu koju smo sami napravili. Dobre su i tempera i vodene boje, iako se s vremenom na dnu napravi talog.

Jedne se miješaju, druge ne

Razlog tome da se neke tekućine miješaju, a neke ne, u njihovoj je građi. Molekule koje ih sastavljaju mogu biti izgrađene tako da su potpuno neutralne, bez električnog naboja. Njih nazivamo nepolarne tekućine, a njima pripada i ulje. Atomi i elektroni u molekuli mogu biti raspoređeni tako da je molekula izvana na jednom dijelu nabijena pozitivnim nabojem, a na drugom negativnim. Takve tekućine su polarne, poput vode. Polarne i nepolarne tekućine ne miješaju se između sebe.

Plivanje, tonjenje, kruženje tvari

Ulje uvijek ispliva na površinu vode jer ima manju gustoću od vode. To znači da o dvije jednako velike čaše napunjene vodom, ona s uljem teži manje. I dječji baloni napunjeni helijem podižu se u zrak jer imaju manju gustoću od zraka oko sebe. Zimi iznad radijatora možemo primijetiti da se iznad njega diže topli zrak - jer topli zrak ima manju gustoću od okolišnog hladnog zraka. Zato možemo u hladnim jutrima iznad krajolika primijetiti toplozračne balone koji se dižu u okolišnom hladnom zraku. Sad nam je već jasnije kako radi "lava" svjetiljka: obojena se tekućina iznad žarulje zagrijava, gustoća joj se smanji i zato ispliva na površinu hladnije tekućine. Na površini, daleko od žarulje, Ohladi se, gustoća joj se poveća i zato potone. Isto se događa i u prirodi: zrak se zagrije iznad toplog tla, koje zagrijava sunce. Topao se zrak u hladnijem zraku oko sebe diže u više atmosferske slojeve, gdje je hladno. Ondje se ohladi i ponovno spušta na tlo. Ako je zrak još vlažan, stvara se vodena para, nastaju oblaci i oborina.

Napisala: Ana Gostinčar Blagotinšek
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", srpanj/kolovoz 2014.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja