Kostur

Iako je kostur na prvi pogled tvrd, krut, suh i vrlo sličan kamenu, zapravo je vrlo živ, vlažan i podatan. U suradnji s mišićima, čovjeku omogućava pokrete, gibanje i slobodu. Kostur je također i odlična zaštita. Dlanovi, koji su prepuni sitnih koščica i mišića, štite od snažnog udarca lopte. Lubanja štiti mozak poput kacige. Rebra, koja su slična gnijezdu, štite pluća i srce.

Dijelovi kostura

Ljudski kostur ili skelet dijelimo na dva dijela: osovinski (središnji) i privjesni kostur. Osovinski uključuje lubanju, kralježnicu i prsni koš. Privjesni se kostur sastoji od kostiju ramena, zdjelice te gornjih i donjih udova.

Lubanja

Međusobno čvrsto srasle kosti lubanje štite mozak i određuju oblik lica. Jedini pokretni dio lubanje je donja čeljust, koja je zglobovima povezana s gornjom čeljusti. U moždanom dijelu lubanje sedam je kostiju, a kostiju lica ima četrnaest.

Kostur trupa

Oblik kralježnice podsjeća na slovo S. Sastavljena je od sedam vratnih, dvanaest prsnih i pet slabinskih kralježaka. Pet križnih kralješaka sraslo je u križnu kost, a četiri trtičnih kralježaka u trtičnu kost. Otvori u kralješcima čine kralježnički kanal, koji štiti kralježničku moždinu. Za gipkost kralježnice zaduženi su mali hrskavični jastučići između kralježaka. Kostur trupa čine još prsni koš s rebrima i plosnata prsna kost.

Kosti gornjih udova

Ključna kost i lopatica nalaze se na samom vrhu gornjeg uda. Na lopaticu se u ramenu nadovezuje nadlaktična kost. U laktu se nadlaktica nadovezuje na podlakticu. U podlaktici se s vanjske strane nalazi palčana kost, a s unutarnje lakatna kost. Kostur gornjeg uda čine još kosti pešća, zapešća i članci prstiju.

Kosti donjih udova

U kosturu donjeg uda su križna i zdjelična kost, koje tvore zdjelični obruč. Slijedi bedrena kosr, na koju su pričvršćene goljenična i lisna kost. Kosti stopala sačinjavaju kosti nožja i donožja, te članci prstiju, poput onih u rukama.

Zglobovi ili pomični dijelovi kostura

Kosti su međusobno povezane zglobovima, koji tijelu omogućuju gibanje. Tvrdi zglobovi koji spajaju kosti lubanje nepomični su. Djelomično pomični zglobovi među kralješcima omogućuju da se možemo sagnuti i ponovno uspraviti. Slobodno pomičnih zglobova ima puno. Većina ih je na rukama, odnosni na dlanu.

Prijelom

Gdjekad se neka kost, unatoč tvrdoći, može slomiti. Liječnici slomljene kosti namještaju u njihov prirodni položaj, a potom zamataju u gips kako se ne bi pomicale, dok god ne zacijele.

Znaš li?

Odrasla osoba ima 206 kostiju.
U kostima je pohranjen za tijelo važan kalcij.
Najduža kost u tijelu je bedrena kost.
Najmanje su kosti u uhu. Stremen, kost u uhu, dugačka je samo pet milimetara.
Težina kostiju čini 15% ukupne težine tijela.

Napisao: Krištof Dovjak
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", prosinac 2013.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja