Kostur

Bez kostiju, koje zajedno s hrskavicama i ligamentima čine kostur, izgledali bismo poput divovskih puževa.

Kostur nazivamo i skeletom. Najduže kosti su femuri (bedrene kosti), a najmanje su kosti uha. Kao djeca imali smo oko tristo kostiju, a kostur odrasloga čovjeka sazdan je od dvjestošest kostiju.

Podjela kostura

Ljudski kostur dijelimo na osovinski i pridodani kostur. Osovinski kostur sastoji se od lubanje, kralježnice i prsnoga koša, a pridodani od kostiju ruku i nogu te kostiju ramenoga i zdjeličnoga obruča.

Potpora, Sigurnost, gipkost

Kostur i kosti služe kao potpora tijelu i štite važne nutarnje organe. lako su kosti prilično krute i slabo gibljive, svojim vezama s mišićima omogućuju nam dobru pokretljivost.

Što se događa u kostima

Kosti naizgled izgledaju mrtvo. No zapravo nije tako. Veoma su žive i vlažne. Sazdane su od čvrsta koštanoga tkiva, krvnih žilica i živaca. U šupljem dijelu kosti nalazi se koštana srž, u kojoj nastaju krvne stanice. U kostima skladištimo kalcij, koji im daje čvrstoću, a važan je i za zdrave i čvrste zube.

Prijelom

Prilikom nesreća može doći i do prijeloma kostiju. Liječnici nam pomažu tako da slomljenu kost vrate u njezin prirodni položaj, a zatim gipsanim zavojem osiguraju da oštećenu kost ne pomičemo dok ne zacijeli.

Lubanja

Kosti lubanje štite mozak i čine osnovu oblika našega lica. Čvrsto su međusobno spojene. Iznimka je pokretna donja čeljust, koja je povezana s gornjom čeljusti. U moždanom dijelu lubanje imamo sedam kostiju, u dijelu lica preostalih četrnaest.

Kostur trupa

Kralježnica koja podsjeća na veliko slovo S, zajedno s prsnim košem oblikuje kostur trupa. Kralježnica je sastavljena od trideset tri ili trideset četiri kralješka. Sedam kralježaka je vratnih, dvanaest je prsnih, a pet slabinskih. Pet sraslih križnih kralježaka čine križnu kost, a četiri trtična kralješka trtičnu kost. Između kralježaka nalaze se hrskavice u obliku jastučića koje kralježnici daju pokretljivost. Kralješci izgledaju poput prstena. Unutar njih nalaze se otvori koji zajedno čine kanalu kojem se nalazi leđna moždina koju štite. Prsni koš štiti srce i pluća, a sastoji se od rebara ravnih kostiju prsne kosti.

Kostur gornjega uda

Vrh kostura gornjega uda čine ključna kost i lopatica. Na lopaticu se zglobom veže ramena kost, a na nju, također zglobom, lakatna kost na nutarnjoj strani podlaktice i palčana na vanjskoj strani. Kostur gornjih udova pri dnu još čine kosti pešća, zapešća i prstiju.

Kostur donjega uda

Kosti donjega uda vezane su na zdjeličnu i križnu kost, koje tvore zdjelični obruč. Najduža kost donjega uda je bedrena kost, na koju se spajaju goljenična i lisna kost. U kostima stopala nalaze se kosti nožja, donožja i prstiju, baš kao i u rukama.

Tvrdi, djelomično pokretni i slobodno pokretni zglobovi

Kosti su međusobno povezane zglobovima, koji tijelu omogućuju gibanje. Čvrsti spojevi koji povezuju kosti lubanje su nepokretni. Djelomično pokretni zglobovi među kralješcima omogućuju da se sagnemo i ponovo izravnamo. Slobodno pokretnih zglobova ima puno. Najviše ih je na rukama odnosno u dlanovima, koji su zajedno s kostima prstiju toliko spretni da možemo postati pijanisti, kirurzi ili urari.

Znaš li?

 • Prve rendgenske. snimke nastale su 1895. godine. Ovu tehniku slikanja kostura otkrio je njemački fizičar Wilheim Conrad Rontgen. Za otkriće rendgenskoga zračenja dobio je 1901. prvu Nobelovu nagradu za fiziku.
 • Zdjelica u žena šira je i plića nego u muškaraca. Zbog toga je zdjelični otvor veći kako bi tijekom porođaja kroz nju mogla proći djetetova glavica.
 • U srednjem uhu sisavaca nalaze se tri slušne koščice: čekić (malleus), nakovanj (incus) i stremen (stapes). Stremen je dugačak samo pet milimetara.
 • Napisao: Krištof Dovjak
  Ilustracija: Damijan Stepančić
  Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", siječanj 2017.
  Objavljeno uz dozvolu izdavača
  http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja