Globalno zatopljenje

Zavaljen na kauču, gledao sam vremensku prognozu. Tamanio sam brazilske oraščiće. Dežurni meteorolog govorio je o neuobičajeno toploj jeseni u dijelu Europe gdje smo mi. Doista, umjesto da pljušti kiša i mete vjetar, moglo se komotno ljuljuškati na barci i močiti noge u moru. Žutu kabanicu, čizme i kapu odnio sam u Crveni križ. Zamislio sam nekoga tko šljapka u mojim čizmama i veseli se nepromočivoj kabanici. Razmišljao sam kako će meteorolozi nazvati prvu ciklonu koja naiđe: Marta, Željka ili Nevenka. Ja bih je nazvao Ivana, po svojoj simpatiji. Iako ne vjerujem da bi se Ivana razveselila što neku kišurinu i blato nazivam njezinim imenom. | važi |i globalno zatopljenje i za ljude ili samo za prirodu? Na primjer, ja u Ivaninoj blizini globalno otoplim skroz naskroz. Bojim se da se ne rastopim i ne pretvorim u marmeladu ili žele.

Joj, još nisam napisao zadaću: Jesen je stigla u naš grad... Nema šanse da je napišem. Zar da lažem da je jesen stigla u naš grad? Ponekad nešto slažem, ali da pričam o jeseni, a još me bodu komarci, e, baš takav lažov nisam! Da pričam o grmljavini i sivim oblacima? O pustoj duši i tuzi jeseni, a veseo sam kao Skakavac kojeg je sunce opilo?! Istina, jesen je bogata plodovima... Ima voća koliko ti srce želi, ali kako znaš da to voće nije iz hladnjače? Možda je doputovalo iz nekih dalekih krajeva, a nama podvaljuju da su to plodovi jeseni iz naših vinograda i voćnjaka! Neću ni ići u školu! Šteta je propustiti ovako divan dan! Znate li samo koliko se umirovljenika ovoga trenutka praćaka na jednoj od gradskih plaža? Želim biti umirovljenik!

Provirim u sobu, gdje moja starija sestra sluša tugaljivu glazbu i piše plačljive pjesme o jeseni u svom srcu. E, njoj je stvarno jesen, ali meni nije! Globalno zatopljenje zaobišlo je moju sestru. Nije valjda zaobišlo Ivanu. Nadam se da u njezinoj blizini neću pokisnuti. - Što je ovo? Sve naopako! - začujem baku. - Već je debelo jesen, a ja još ni džemper nisam prebacila! Još ni reumu ne osjećam u kostima! - A zašto je to naopako? - upita je moja mama, njezina nevjesta. - Budite sretni što je još toplo! - Znam, ali sve u svoje vrijeme... Nije dobro da je jesen ovako topla...

Doista, jesen bi trebala biti jesen! Trebalo bi biti tmurno, kišovito, maglovito i reumatično! Izašao sam van i počeo plesati. Tako su Indijanci prizivali kišu. Nakon što su se susjedi požalili da im je neki divljak probudio jednomjesečne blizance, tata me za uho dovukao doma. Moj eksperiment nije uspio. Kiša se pritajila. Pljuska niotkuda. Ljutito mi je gurnuo torbu u ruku i poslao me u školu. Hodao sam i razmišljao hoću li biti učenik, pa otići u školu, ili umirovljenik, pa se spustiti na plažu Bačvice i satima praćakati u jesenjem moru.

Uskoro sam shvatio da sam se zanio brazilskim oraščićima i nisam čuo drugi dio vremenske prognoze. A ona se upravo počela ostvarivati. Ne znam je li dolazila ciklona Marta, Željka ili Nevenka, ali nebo se počelo musaviti. Crnjeti. Osjetio sam hladan nalet vjetra niz vrat. Stabla su počela drhtati. Lišće se uskomešalo i počelo naglavce padati. Rugao sam se mlakoj jeseni. Izazvao sam je. I, eto je, došla mi je pokazati zube. Potezao sam rukave da se pokrijem, ali bili su prekratki. Sanjao sam svoju kabanicu i čizme. Ali, barem sam učinio dobro djelo. Baka je doma počela osjećati reumu. A ja bijes prema onom meteorologu, koji je trabunjao bajke o lijepom vremenu umjesto da odmah upozori na ciklonu!

Da ja svojim indijanskim plesom nisam možda dozvao promjenu vremena? Kad se hladna kiša odjednom obrušila po meni, nisam više puno razmišljao. Trčao sam kao da me love divlje svinje. l sav sam se usvinjio lišćem i blatom. A u školi - sunce! Ivana je stajala na vratima razreda i smiješila mi se najslađim osmijehom koji postoji. lako mokar i promrzao, globalno sam zatoplio. Od glave do pete. Vani je pljuštalo, lijevalo, puhalo, raznosilo. Jesen je konačno došla na svoje. Ivanine oči bile su tople kao kesteni. Najljepši plodovi jeseni bile su Ivanine oči.

Napisala: Vjekoslava Huljić
Ilustrirao: Dario >Kukić
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Prvi izbor", rujan/listopad 2015.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
www.mozaik-knjiga.hr/prvi-izbor


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja