C. B. Kline - Vlak siročadi

• Područje: beletristika
• Naslov izvornika: ORPHAN TRAIN
• ISBN (meki): 9789531418447
• Izdavač: Mozaik knjiga
• Godina: lipanj 2015.
• Broj stranica: 298 str.
• Format: 14 x 20 cm
• Cijena: 99 kn
• Urednik: Zoran Maljković
• Prijevod: Zrinka Budak

Mozaik knjiga objavio je roman nesvakidašnjeg sadržaja i dugo zaboravljene ili možda ignorirane američke povijesti. Vlak siročadi autorice Christine Baker Kline knjiga je napisana o stvarnom događaju iz prošlosti seleći se iz suvremenog Mainea u Minnesotu u vrijeme 30-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj roman opisuje stvarne životne nedaće više od 200.000 napuštene djece koji putuju s američkog istoka na Srednji zapad. Autorica zamišlja i priča životni put jedno od te djece. U ovoj moćnoj priči o prevratu i otpornosti, drugim prilikama i neočekivanom prijateljstvu, sudbina donosi neočekivane prevrate. Pred vama je roman koji je na listi bestselera NEW YORK TIMESA, USA TODAYA, TORONTO STARA, GOODREADS best beach readsa i stoga ne čudi da je u samo nekoliko mjeseci prodano više od 1,1 milijuna primjeraka.

Sadržaj:

Između 1845. i 1929. godine, takozvani vlakovi siročadi koji su redovito prometovali iz gradova na istočnoj obali do farmerskih područja Srednjeg zapada, prevezli su stotine tisuća napuštene djece čiju je sudbinu odredila čista sreća. Hoće li ih usvojiti brižna obitelj ili će se suočiti s djetinjstvom i adolescencijom punom teškog rada i služenja? Kao mlada irska useljenica, Vivian Daly bila je jedno od te djece, koju su poslali vlakom iz New Yorka u nesigurnu budućnost,daleko od svoga grada. Vrativši se kasnije na istok, Vivian živi mirnim životom na obali Mainea, a sjećanja na odrastanje su joj mutna. Ali na njezinom tavanu, skriveni u kovčezima, leže tragovi burne prošlosti.

Sedamnaestogodišnja Molly Ayer zna da je rad za opće dobro, koji će odraditi čisteći tavan staroj udovici, jedini način spasa od popravnog doma. No dok Molly pomaže Vivian razvrstati njezine uspomene i imovinu, otkriva da ona i Vivian nisu tako različite kao što to izgleda. Podrijetlom Indijanka iz plemena Penobscot, koja je provela djetinjstvo u brojnim udomiteljskim obiteljima, Molly je također autsajderica koju su odgojili stranci i ona, kao i Vivian, ima neodgovorena pitanja o svojoj prošlosti.

O autorici:

CHRISTINA BAKER KLINE je rođena u Engleskoj i odrasla u Maineu. Autorica je pet romana uključujući Bird in Hand (Ptica na dlanu) i The Way Life Should Be (Kakav bi život trebao biti). Bila je rezidentni pisac na Sveučilištu Fordham od 2007. do 2011., a također je dobitnica stipendije zaklade Geraldine R. Dodge i nekoliko istraživačkih stipendija za Irsku i Minnesotu. Živi u blizini grada New Yorka. Kad god je to moguće, provodi vrijeme u sjevernoj Minnesoti i na obali Mainea. Više o autorici potražite na: http://christinabakerkline.com/news/

Iz stranih kritika:

Najnovije čudo Christine Baker Kline, Vlak siročadi, tjera na opsesivno čitanje. Pažljivo istražen, a ipak pun života, Klinein roman vodi nas na povijesni put na kojem opstanak ovisi o vlastitoj čeličnoj volji te čudu velikog i velikodušnog srca. Helen Schulman, autorica bestelera New York Timesa This Beautiful Life

Ova me knjiga silno dirnula. Zavoljela sam Molly i Vivian, dvije hrabre, komplicirane i iskrene žene koje su se na divne načine umiješale jedna drugoj u život. Uživala sam putovati s njima kroz bol i tugu, i dijelove povijesti za koje nisam dosad znala, od usamljenosti do obitelji i doma.
Marisa de los Santos, autorica bestselera New York Timesa Belong to me i Falling Together

U Vlaku siročadi, Christina Baker Kline s lakoćom isprepliće prošlost i sadašnjost dvije žene, jedne mlade, a druge stare. Kline nas podsjeća da nikada nikoga zaista ne gubimo ili – možda najvažnije – nikad ne gubimo sebe.
Ann Hood, autorica bestselera New York Timesa The Knitting Circle

Christina Baker Kline piše izvanredno o dvije neobične prijateljice. Jedna je devedesetjednogodišnja žena koja je preživjela strašnu bijedu ruralne Irske, useljenički život u New Yorku i jad težačkog životu na Srednjem zapadu, a druga je žrtva niza udomiteljskih obitelji. Obje se bore pobijediti osamljenost i težak život. Vlak siročadi će vas držati u šaci dok se odvijaju njihove zadivljujuće priče.
Cathy Marie Buchannan, autorica bestselera New York Timesa The Painted Girls

Vlak siročadi Christina Baker Kline dirljiva je i nezaboravna priča o dvije čvrste, hrabre žene. Otkriva univerzalnu žudnju za pripadnosti, za obitelji, za prihvaćanjem i, konačno, putovanje na koje svi moramo poći kako bismo pronašli to za čim žudimo.
Kathleen Kent, autorica bestselera New York Timesa The Heretic's Daughter i The Traitor's Wife

Divan roman o potrazi za obitelji koji također osvjetljava fascinantno i zaboravljeno poglavlje američke povijesti. Predivno.
Ann Packer

Christina Baker Kline nemilosrdan je pripovjedač. Nakon što vas ulovi na svoju udicu i počne vas namotavati, svaki otpor je uzaludan. Narativna nit je silno napeta, a ribič s druge strane je previše vješt.
Richard Russo.

Više o naslovu i narudžbe potražite na linku: http://www.mozaik-knjiga.hr/knjige/vlak-sirocadi

POTRAŽITE U SVIM BOLJIM KNJIŽARAMA od 14. 9. 2015.!


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja