Bijeg Gemme Hardy


• Područje: beletristika
• Naslov izvornika: The Flight of Gemma Hardy
• ISBN (meki) : 978-953-14-1554-5
• Izdavač: Mozaik knjiga
• Godina: travanj 2014.
• Broj stranica: 474 str.
• Format: 14 x 20 cm
• Cijena: 139 kn
• Urednik: Zoran Maljković
• Prijevod: Petra Mrduljaš Doležal

BIJEG GEMME HARDY u izdanju Mozaika knjiga, neodoljiv je novi roman nadarene spisateljice Margot Livesey.
Roman kojeg su obožavale generacije u interpretaciji Margot Livesley postao je potpuno novo, očaravajuće i vibrantno štivo koje neće ostaviti ravnodušnim nijednog čitatelja slavne Jane Eyer, i ne samo to, već će mnogi koji Jane Eyer nisu nikada čitali, nakon fantastičnog iskustva sa BIJEGOM GEMME HARDY posegnuti i za slavnim klasikom.
Napisan u obliku kontinuiranog dijaloga, vrhunski je spoj pretopljenih likova kultnog romana i događaja iz djetinjstva same autorice. Životopisna priča o sudbini mlade žene koja se bori, ne samo za svoju budućnost, već i za otkrivanje tajni iz prošlosti, suvremeni je ljubavni roman, nastao prema motivima klasičnog romana Charlotte Brontë koji će podjednako oduševiti ljubitelje slavnog gotskog romana, ali i dirljivih ljubavnih priča prepunih zanimljivih likova u potraži za srećom.
Za prave književne sladokusce ovo je roman koji se ne propušta.

SADRŽAJ:
Kada se njezin otac, udovac, utopi na moru, Gemmu Hardy odvedu s rodnoga Islanda u Škotsku, gdje će živjeti s ujakom i njegovom obitelji. Ali nakon smrti brižnoga skrbnika, Gemma ostaje pod krovom kivne ujne i uskoro postaje jasno da je Gemma nepoželjan gost. Kada dobije stipendiju za privatni internat, desetogodišnja Gemma vjeruje da je pronašla savršeno rješenje i revno polazi u novi dom. Međutim, u Claypooleu će se prema njoj ponašati kao prema neplaćenoj služavki. Na Gemmino oduševljenje, škola bankrotira pa ona prihvati posao guvernante na otočju Orkney. Samotna kuća Crni kos pripada gospodinu Sinclairu, londonskom biznismenu, a Gemma je zadužena za skrb o njegovoj osmogodišnjoj nećakinji. Čak i prije prvoga susreta, Gemma je, kao i ostatak otoka, zaintrigirana gospodinom Sinclairom. Bogat je, samac, dolijeće iz Londona kada poželi i u njegovoj nazočnosti cijela kuća živne. Kao pravi par suprotnosti, njih dvoje se međusobno privuku, ali Gemmina najveća kušnja tek slijedi: putovanje ispunjeno strašću i izdajom, iskupljenjem i prosvjetljenjem, koje će je dovesti do života kakav nikada nije sanjala.
Bijeg Gemme Hardy, smješten u Škotsku i Island u pedesetima i šezdesetima − dojmljiv hommage romanu Jane Eyre Charlotte Brontë − prava je saga koja nanovo oživljava neke vječne teme predloška, ali će pouzdano i sam postati klasik.

O autorici:
Margot Livesey cijenjena je autorica romana Kuća u Fortune Streetu, U lovu na Veronu, Eva premješta pokućstvo, Nestali svijet, Kriminalci i Domaća zadaća. Njezini tekstovi objavljeni su u časopisima The New Yorker, Vogue i The Atlantic, a stipendije je dobila i od Nacionalnog fonda za poticanje umjetnosti i Guggenheimove zaklade. Za roman Kuća u Fortune Streetu dobila je 2009. godine nagradu L.L. Winship/ PEN New England. Livesey je rođena u Škotskoj i odrasla je na rubu Škotskoga visočja. Živi u okolici Bostona i predaje kreativno pisanje na koledžu Emerson kao “gostujuća istaknuta spisateljica”.

Iz stranih kritika:
Bijeg Gemme Hardy domišljata je prerada romana Jane Eyre. Borbena Gemma je sama po sebi prekrasan lik i bilo je zadovoljstvo pratiti njezine pustolovine. – Audrey Niffenegger, autorica romana žena vremenskog putnika
Bijeg Gemme Hardy je portret nježne djevojke čelične volje, koja je siroče i prava književna junakinja. Stil je istodobno strastven i bridak, ali kao u svim romanima Margot Livesey, pravo blago jest njezin dar za istraživanje zamršene ljudske psihe sa svim njezinim blistavim proturječjima, neuhvatljivim spoznajama i očajničkom nesebičnošću. Gemma je naprosto stvarna − ni manje ni više. I kroz njezine oči, korak po korak, doznajemo što znači ostati nepokolebljiv u susretu sa sveprisutnom dvoznačnošću svijeta − drugim riječima, što znači ovladati vlastitim životom. - David Wroblewski, autor romana Priča Edgara Sawtellea
Čudesna Margot Livesey napisala je knjigu duboko ukorijenjenu u zabačenim krajolicima, tajnim pričama iz prošlosti i velikoj ljubavi. Siroče Gemma je suvremena Jane Eyre, strašno dojmljiva i hrabro nesentimentalna. Stil je pedantan, a pripovijest potresna. Vjerujte mi, ova će vam se knjiga strašno svidjeti. - Karen Joy Fowler, autorica romana Klub čitatelja Jane Austen i Na rubu pameti.
Roman je čaroban od prve do posljednje stranice. Čitanje Bijega Gemme Hardy podsjetilo me na način na koji se u mlađoj dobi udubljujemo u pojedine romane, s bezrezervnim uživljavanjem i apsolutnom koncentracijom, tako da izvanjski svijet potpuno iščezne dok nas izmaštani svijet drži opčinjenima. Upravo je tako snažan i uvjerljiv glas ovoga romana: već nakon nekoliko stranica, nisam mu se mogla othrvati. Predugo sam bdjela. Zaboravljala sam na obveze. Samo sam željela slijediti Gemmin put, kamo god vodio. - Andrea Barrett, autorica romana Brodska groznica i Sluge zemljovida.

Potražite u svim boljim knjižarama!


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja