Baobab

Baobab je divovsko stablo koje je široko rasprostranjeno u tropskoj i suptropskoj Africi, a možemo ga pronaći i na Madagaskaru i u Australiji. Ime drvo majmunskoga kruha dobio je prije svega zato što ga majmuni vrlo rado imaju na svom jelovniku.

Preokrenuto na glavu

Ovo je drvo potpuno drugačije od većine ostalih stabala. Izgleda kao da je okrenut naglavačke. Njegova krošnja ima oblik korijena, a tako izgleda najviše tijekom sušnih razdoblja kad je bez lišća.

Staro i moćno stablo

Baobabi rastu u kamenitim riječnim koritima ili na pješčanim ravnicama. To je stablo s najvećim opsegom debla u Africi - čak do 25 metara. A sa svojih 25 metara visine nije najviše stablo u Africi. Baobab je veoma tvrd i otporan i može dosegnuti starost tisuću godina, a neka stabla čak i do - dvije tisuće godina! Ova su stabla veoma izdržljiva i mogu preživjeti i u najgorim uvjetima. Ako nisu baš potpuno uništena, nakon što se oporave, ponovno izrastu.

Drvo života

Baobabovo deblo ne stvara prstenove poput običnoga drveća. Debela i glatka kora svijetlo je sive boje. Njegovo je drvo mekano. U unutrašnjosti je spužvaste strukture pa može upijati velike količine vode. Ponaša se poput goleme spužve. Za monsunskih kiša prikupi veliku količinu vode koju ima pohranjenu za sušna razdoblja. Tada je važan izvor vode za ljude i mnoge životinje.

Listopadno drvo

Ovo divovsko drvo pripada porodici listopadnoga drveća Bombacaceae. Baobab ili drvo majmunskoga kruha (Adansonia digitata) tijekom dugoga sušnoga razdoblja odbacuje lišće, a potkraj toga razdoblja ponovo propupa i procvate. To je znak da se približava kišno razdoblje koje traje od tri do četiri mjeseca. Zbog toga tamošnji stanovnici baobab gdjekad nazivaju kalendarskim drvetom. Listovi su mu sastavljeni od pet do sedam listića. Cvjetovi su veliki i bijele, žute do narančaste boje te vise na pola metra dugačkim stabljikama. Snažan, malo slatkast miris po dinjama privlači šišmiše koji oprašuju cvjetove. Cvjetovi se kasnije razvijaju u velike okrugle ili ovalne voćne plodove.

Odlično voće

Voćka tamnozelene do smeđe boje dugačka je 30 centimetara i teži nekoliko kilograma. Ima oblik kapsule. Tvrda je i pokrivena dlakavom korom koja je štiti od nametnika. Unutar ploda nalazi se brašnasto kiselkasto meso s mnoštvom sjemenka. Meke bijele sjemenke bogate su vitaminima i mineralima i vrlo ukusne. Plod će, nakon što se posuši na drvetu, otpasti. Sezona berbe počinje u prosincu i traje do početka kišnoga razdoblja u travnju. Ova voćka sadrži veliki postotak C-vitamina koji je snažan antioksidans te vitamine B3 i 82, koji su važni za rasti oporavak živčanoga sustava. Također sadrži dvostruko više kalcija od mlijeka, linolnu kiselinu, kalij, magnezij i druge minerale.

Baobabova svestranost

Osim njegovih plodova, ljudi od baobaba iskorištavaju i koru i korijenje, od kojih izrađuju prirodne lijekove. Koru i korijenje rabe i za izradbu užadi i tkanina. U Africi baobabom liječe rahitis, proljev i dizenteriju. Od mladih posušenih listova rade brašno. Uživaju i u prahu od kojega pripremaju napitke. Od njegova mekoga drveta izrađuju namještaj i kanue.

Znaš li?

O baobabu piše i u knjizi "Mali princ" Antoinea de Saint-Exupéryja. Vjerojatno ti je poznata priča o dječaku koji je živio na malenom planetu u svemiru? Jedna od dječakovih navika bila je iskopavati mlado drveće majmunskoga kruha. Ako bi ih zaboravio iskopati, golema stabla s debelim korijenjem potpuno bi zakrčila planet... Mali princ jedna je od najpopularnijih i najčitanijih knjiga na svijetu, Baobab tradicionalno koriste afričke žene tijekom trudnoće i kao dodatak u dječjoj prehrani. Drvo majmunskoga kruha rabi se i u kozmetici. Koristi se za proizvodnju maski za lice, krema protiv bora i krema koje štite od sunčeva štetnoga zračenja.

Napisala: Tina Pavlović
Izdao Mozaik knjiga d.o.o. u dječjem časopisu "Moj planet", rujan/listopad 2015.
Objavljeno uz dozvolu izdavača
http://www.mozaik-knjiga.hr/moj-planet


Sva događanja


Kategorija:
,

Sva događanja Prijava događaja